fredag 23 april 2010

Grillsäsong fast den snöar. Världens bästa hamburgare!

Då man är däven på McDonalds och djupfrusna budgetburgare, så kan man göra av alldaglig "snabbmatsrätt" en variant som smakar riktigt prima och kan varieras på många olika sätt, från vanliga hamburgare i bröd till finare middagar. Visserligen är detta inte snabbmat och kräver en hel del förarbete, men resultatet har varit en succé i många, många år bland såväl barn som vuxna.

Ingredienser:

1 kg nötfärs

2 mellanstora lökar, en röd och en gul

1 dl vitlöksmarinad (CajP:s går bra om man inte gör själv)

4 ägg

Pepparmix, ca hälften av normalstora burken

Salt, 1 tsk

Skorpmjöl

Kryddor

Smör - riktigt smör!

Hacka lökarna väl. Hantera kniven som sig bör, inte som en finne, som ”para rispar lite´”! Om barnen inte gillar lök i maten, så kan man pressa dem också… att äta mot sin vilja. Eller pressa lökarna, alltså. Blanda sedan alla ingredienser väl i en kraftig mixer, minst 4 minuter. Tillsätt sist skorpmjöl så att smeten blir hanterbar, inte för lös. Den ska påminna om styvare koblaja i en nylonstrumpa. Forma biffarna med blöta händer, annats fastnar det, och lägg upp dem på ett fat och låt dem bli rumstempererade. Starta grillen med bensin, etanol eller annat idiotiskt brandfarligt. Mindre äventyrliga och de som är måna om familjen använder mer trygga startformer. Stek sedan biffarna i smör på den heta stekpannan snabbt på varje sida så att de blir ”halvfärdiga” eller tills saften sipprar igenom ytan, ca 30 – 45 sekunder på varje sida brukar räcka om pannan är tillräckligt het. Prova gärna med att lägga kinden på plattan. Fastnar du och det gör riktigt ont, så är pannan färdig att användas och ansiktsfettet utgör en pikant smakbas. Nej, gör inte detta, snälla! Jag skojar bara. Eller vad fan… Efter stekning på var sida, lyft burgaren över på grillgallret och grilla dem färdiga. Överflödigt fett försvinner och burgaren får en utsökt grillsmak. (Tips: Lägg gjutjärnsstekpannan på grillgallret vilket i och för sig kräver en större grill men som också gör arbetet smidigare)

Alternativ 1 - Finsmakaren: Vid behov krydda ytterligare med valfria kryddor enligt egen smak (brukar dock inte behövas), prova exempelvis curry, och servera hamburgaren i bröd som snabbt besökt, även den, grillgallret och blivit litet frasigare. Se till att ha ett salladsblad, en skiva tomat och rå silverlök i brödet också. Hoppa över dressingen, här finns smak så det räcker. Och fastän vi inte ännu tangerar veganernas krav, så finns det med vitaminer för ett år eller så. Våghalsiga kan prova injicera Johnny’s Senap på burgaren som smakförstärkare. Även annan sötsur senap går an, men det är en smaksak, det hela. Ketchup, den universella smakdödaren ska man undvika!

Alternativ 2 - Familjemiddagen: Veva smeten till köttbullar i behaglig storlek, stek snabbt i smör i stekpanna och koka köttbullarna färdiga i brunsås eller portvinssås. Servera med hemlagad potatismos, gurka och valfri kryddning, som passar de små gaphalsarnas ömma munnar. Portvinssåsen gör man flärdfriast av 4 dl vanlig grönsaksbuljong, 2 dl portvin, 6 msk tomatpuré, majsenamjöl för redningen, salt och vitpeppar. Smaka av!

Alternativ 3 - Finmiddagen: Forma smeten till en limpa eller två. Våghalsiga kan experimentera med andra former än den nämnda. Prova forma dem som kamera, fisk eller extern hårddisk. Jättekul. Lägg i en form tillsammans med morötter, lök och halva coctailtomater, för sådant höjer smaksensationen även på vardagligare mat. In i ugnen, 175 C° i ca 1 timme. Ta ut efter 50 minuter och strö på limpan/limporna riven ost, gärna emmentaler, ingen smaklös hushållsost här, icke! In igen i ugnen tills limpan kan anses vara färdig. Servera med potatis i någon udda form samt en råsallad bestående av riven morot, riven vitkål och riven kålrot. Mums!

Det om köttfärs.


Blogg Topplista

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jamen kommentera gärna om Du tycker det är nödvändigt, roande eller bara för att Du är snäll.